Novela zákona o DPH od 1. 1. 2025

Novelu zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty bola prijatá Národnou radou SR 24. apríla 2024. V máji ju podpísala prezidentka republiky. Išlo predovšetkým o zjednotenie slovenského zákona o DPH a európskej smernice. Aké zmeny táto novela zákona teda prináša? 

Zmeny sa týkajú predovšetkým registrácie DPH, zavedenia samozdanenia pri dovoze tovarov, či odpočtu DPH pri registrácii platiteľa. 

Zmena v registrácii platiteľov DPH

Najdôležitejšie zmeny pre tuzemských platiteľov sú nasledovné:

  • bude sa posudzovať kalendárny rok, nie 12 po sebe nasledujúcich mesiacov,
  • opätovne vzniká povinnosť registrácie aj daňovníkom, ktorí dosahujú obrat výlučne z oslobodených plnení v oblasti finančných a poisťovacích služieb,
  • menia sa sumy pre sledovanie obratu, pričom nebude jedna, ale dve.

Daňovníci, ktorým vznikne povinnosť registrácie, budú musieť podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň, a to už do 5 pracovných dní, odkedy splnili niektorú podmienok registrácie. Daňový úrad žiadosť preverí a vydá rozhodnutie najneskôr do desiatich dní. Možnosť podať dobrovoľnú žiadosť o registráciu ostáva. V tomto prípade daňový úrad vydá rozhodnutie do 21 dní.

Kedy sa teda zdaniteľná osoba po novom stane platcom dane?

  • prvým dňom kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý hodnota bez dane dodaných tovarov alebo služieb touto osobou presiahla 50 000 eur,
  • dodaním tovaru alebo služby, ktorým hodnota bez dane dodaných tovarov alebo služieb touto osobou v prebiehajúcom kalendárnom roku presiahne 62 500 eur,
  • dňom, v ktorom sa táto osoba stala právnym nástupcom platiteľa, ktorý zanikol bez likvidácie,
  • dňom nadobudnutia podniku alebo jeho časti,
  • dňom účinnosti premeny pri odštiepení,
  • dňom, v ktorom táto osoba dodá stavbu, časť stavby alebo stavebný pozemok, ak sa z dodania má presiahnuť obrat, okrem dodania stavby, časti stavby alebo stavebného pozemku, ktoré sú oslobodené od dane,
  • dňom, v ktorom táto osoba prijme platbu pred dodaním tovaru podľa písmena f),
  • dňom dodania tovaru s miestom dodania v tuzemsku, ak ide o zdaniteľnú osobu, ktorá uľahčuje dodanie tovaru na území Európskej únie,
  • dodaním tovaru alebo služby, ktorá je predmetom dane, uskutočneným zdaniteľnou osobou, ktorá má v tuzemsku výlučne prevádzkareň, ak nejde o malý podnik zahraničnej osoby, ktorý uplatňuje oslobodenie od dane.

Do obratu sa bude zahŕňať hodnota dodaných tovarov a služieb v tuzemsku bez dane, okrem tých, ktoré sú od dane oslobodené.
Naopak zahŕňať sa nebude hodnota dodaných poisťovacích a finančných služieb, oslobodených od dane, ak boli dodané ako doplnkové služby pri dodaní služby alebo tovaru. Takisto sa nebude zahŕňať hodnota príležitostne dodaného hmotného a nehmotného majetku okrem zásob. 

Ak sa stane, že daňovník podal žiadosť o registráciu pre daň pri dosiahnutí obratu 50 000 € a do 31. decembra daného roka presiahne obrat 62 500 €, bezodkladne túto skutočnosť oznámi daňovému úradu. Je potrebné uviesť deň, kedy k prekročeniu obratu došlo. V prípade, že v deň podania oznámenia ešte daňový úrad nevydal rozhodnutie k prvej žiadosti, vydá rozhodnutie o registrácii pre daň už ku prekročeniu obratu 62 500 €. 

Zmeny nastávajú aj pre zahraničných platiteľov. Nové znenie zákona po novom vymedzuje, kedy nastáva povinnosť registrácie pre zahraničné osoby: 

  • dodaním tovaru alebo služby, ktoré je predmetom dane (okrem vymedzených dodaní tovarov alebo služieb),
  • prijatím platby pred dodaním tovaru alebo služby podľa písmena a),
  • nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, ktoré je predmetom dane, ak nejde o malý podnik zahraničnej osoby, ktorý uplatňuje oslobodenie od dane, a ak nejde o nadobudnutie tovaru v tuzemsku z iného členského štátu, ktoré sa považuje za zdanené.

Žiadosť o registráciu bude zahraničná osoba povinná po novom podať až v prípade, že nastane jedna z uvedených situácií. A to do piatich dní. Daňový úrad vydá rozhodnutie do desiatich dní. Doteraz sa zahraničné osoby museli registrovať ešte pred začatím vykonávania činnosti. 

Zmena v mieste dodania služieb

Novela zákona definuje miesto dodania dodania kultúrnych, umeleckých, športových, vedeckých, vzdelávacích, zábavných a podobných služieb v prípade, že sa vysielajú alebo iným spôsobom virtuálne sprístupňujú. Miestom dodania takýchto služieb a s nimi súvisiacich doplnkových služieb bude štát alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava konečný zákazník. 

Oneskorená registrácia a odpočet dane od 1. 1. 2025

Podmienky pri oneskorenej registrácii sa od januára 2025 sprísnia. Novinkou je, že platiteľ si bude môcť uplatniť právo na odpočítanie dane k tovarom a službám, ktoré nadobudol predtým, ako sa stal platiteľom, výlučne v prvom zdaňovacom období. Zároveň bude povinný zohľadniť v daňovom priznaní opravu odpočítanej dane. Ak si daňovník včas nesplní registračnú povinnosť, bude musieť za každý mesiac, kedy už mal byť platiteľom, podať daňové priznanie a kontrolný výkaz. Podať jedno daňové priznanie a jeden kontrolný výkaz za celé toto obdobie už nebude možné. 

Samozdanenie pri dovoze tovaru od 1. 1. 2025

Novela zákona zavádza režim samozdanenia pri dovoze tovaru do tuzemska. Po novom bude možné za splnenia zákonom stanovených podmienok uplatniť režim samozdanenia, tak ako je tomu pri tovaroch a službách z členských krajín EÚ. Doteraz si daňovník mohol uplatniť odpočet DPH až po vyrubení a úhrade dane colnému úradu.

Platitelia, ak im bolo podané colné vyhlásenie na tovar a vznikla pri tom daňová povinnosť, sú povinný daň pri dovoze tovaru vypočítať a uviesť do daňového priznania za dané zdaňovacie obdobie. Zároveň sú povinní túto daň zaplatiť. Do daňového priznania sa bude uvádzať aj dovezený tovar oslobodený od dane. 

Kedy daň teda nevyrubí colný úrad? 

Daň pri dovoze nevyrubuje colný úrad, ak daňová povinnosť vznikla prepustením tovaru do voľného obehu alebo prepustením tovaru do colného režimu dočasného použitia ak platiteľ, na účet ktorého sa podáva colné vyhlásenie, má v čase vzniku daňovej povinnosti:

  • sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku, a ak nemá takéto miesto, má v tuzemsku bydlisko,
  • pridelené identifikačné číslo pre daň podľa § 4 alebo § 4b,
  • účinné povolenie, ktorým sa udeľuje status schváleného hospodárskeho subjektu podľa colných predpisov.

Leasing od 1. 1. 2025

Dôjde k zmene posúdenia nájomných zmlúv s dojednanou opciou kúpy odovzdaného tovaru nájomcom. Týka sa to zmlúv, kde využitie opcie je racionálnou voľbou. Toto dodanie sa nebude považovať za dodanie služby, pri ktorej sa DPH platí počas celej doby nájmu. Po novom pôjde o dodanie tovaru, teda bude potrebné odviesť daň z celej hodnoty nájmu už na začiatku zmluvy pri odovzdaní tovaru nájomcovi. 

Odpočet DPH na základe iného dokladu ako faktúry

Od 1. 1. 2025 bude možné odpočítanie dane pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu Európskej únie aj na základe iného dokladu ako faktúry, ak faktúra nebude k dispozícii. Platiteľ ale bude povinný daným dokladom alebo dokladmi preukázať reálne nadobudnutie tovaru a výšku daňovej povinnosti. 

Ďalšie zmeny

Novela zákona prináša veľa zmien, ktoré budú do platnosti vstupovať postupne od vyhlásenia až do 1. 1. 2026. Niektoré ďalšie zmeny sú: 

  • zníženie limitu pre možnosť vystaviť zjednodušenú faktúru z 1 000, resp. 1 600 eur na 400 eur (účinné od 01.01.2025),
  • úprava limitu pri žiadosti o zrušenie registrácie, kde sa po novom nesmie presiahnuť v predchádzajúcom kalendárnom roku suma 50 000 eur (účinné od 01.01.2025),
  • zavedenie definície malého podniku, ktorá má zjednodušiť dodávky do členských štátov EÚ (účinné od 01.01.2025),
  • úprava vymedzenia lehoty pri oprave odpočítanej dane pri záväzkoch po splatnosti, a to z „uplynulo 100 dní“ na „nastal 101. deň“ (účinné od 01.01.2025)
  • v prípade, že platiteľ nebude mať v čase uplynutia lehoty na splnenie určitých povinností ustanovených zákonom o DPH (vyhotovenie faktúry, podanie daňového priznania, podanie kontrolného výkazu) pridelené IČ DPH, ustanovuje sa mu dodatočná lehota 5 dní od doručenia rozhodnutia o registrácii na ich splnenie (účinné od 01.01.2025),
  • spresnenie povinnosti vrátiť daň pri neuhradených záväzkoch nastane až v zdaňovacom období, v ktorom nastane 101. deň po splatnosti (účinné od 01.01.2025),
  • rozšírenie povinnosti vrátiť odpočítanú daň pri krádeži na akékoľvek nezákonné odňatie tovaru (účinné od 01.01.2025),
  • a niekoľko ďalších.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *